Saker du bör veta innan du flyger en drönare

Så du är redo för din första drönare flyg ?


Du har köpt din första drönare, grattis, välkommen till en helt ny värld av kul och utforskning. Men vad nu? Den här artikeln innehåller några tips om hur du bäst kan förbereda dig för din första flygning!

Att ta himlen har aldrig varit enklare! Drönare, fjärrstyrda pilotlösa flygplan, UAV (eller vad som helst de kan kallas), är mer populära än någonsin. Drönartillverkare som DJI gör tillgång till drönare för konsumentmassamarknaden vanligt genom att släppa drönare full av den senaste tekniken till relativt låga kostnader. Serierna Phantom, Mavic och Spark är bra exempel på detta. Kamerateknologin ensam har kommit framåt från bara några år sedan och förbättras snabbt med varje nytt flygplan som kommer ut på marknaden.

Det här är bra för fotografer. Vi har nu professionell bildskapande kapacitet ansluten till en flygmaskin som kan ge ett helt nytt och spännande perspektiv på världen. De förbättrade kamerasystemen i kombination med den senaste drone-tekniken har gett fotografer möjligheten att ta fantastiska bilder och ännu mer dramatiska videofilmer på tidigare oåtkomliga platser.


Det är därför inte förvånande att flygfotografering ökar, liksom drönare försäljning över hela världen. Med ökande försäljning kommer stigande rapporter om första gången eller oerfarna piloter som kraschar dramatiskt. YouTube är fullt av kraschvideor som kan ge mycket underhållande visning.

Jag kraschade personligen min DJI Phantom 4 andra gången jag tog ut den. Jag var övertygad och flög på en alltför snäv plats för min erfarenhetsnivå. Lyckligtvis kom jag undan med det men det finns ett visst 'hjärta i munnen' ögonblick när din dyra leksak träffar träd och du ser den (i vad som verkar som slow motion) falla till marken och hoppas att du hittar den i ett stycke.

För att hjälpa dig att undvika en krasch under din 'inlärningskurva' kan tipsen i den här artikeln hjälpa dig att hålla fötterna på marken (ingen ordlek) för att försöka se till att du inte blir alltför självbelåten under de tidiga flygningarna.

Den här artikeln kommer att beskriva hur man kommer in i drönare fotografering och videografi.

1. Börja små


Det är väldigt frestande att ta din drönare till någon episk plats, där du kan ta bilder och video av stora vyer. Det är klokt att undvika denna frestelse för de första flygningarna. Konsekvenserna av att få fel på en plats som denna är katastrofala för din drönare och ditt banksaldo. Börja smått. Gå till ett öppet fält långt ifrån människor eller andra hinder. Begränsa höjden och avståndet och använd dina första drönare flygningar för att bekanta dig med drönarens kontroller och funktioner och ta reda på hur den hanterar. De flesta drönare kommer med en ”nybörjarläge” -funktion som begränsar drönaren medan den är aktiverad. Detta är väl värt att möjliggöra för de första flygningarna att stoppa alla oundvikliga frestelser att flyga utanför din förmåga när du lär dig och förbättrar dina färdigheter, läs mer här.


2. Flyga i vida utrymmen


Okej det här låter uppenbart men för de första flygningarna, se till att du har gott om plats. Du vill inte testa kollisionsundvikelsessystemen på dina första droneflyg. Se till att du blir bekant med kontrollerna innan du flyger i trångare utrymmen. Öka ditt muskelminne på kontrollerna så att de blir automatiska innan du kommer nära några hinder och de potentiella farorna.

Stora öppna ytor är de bästa platserna att börja, även öppna fält ser supercoola ut ur det unika perspektivet du kan få från luften

3. Läs hela manualen


Jag ber om ursäkt för att jag lagt ett så tråkigt tips i en artikel om ett spännande ämne. Det sista du vill göra när du får din drönare är att läsa manualen. Ingen läser någonsin manualerna, eller hur? För detta skulle jag dock definitivt göra ett undantag. Du vill inte se din drönare krascha i träd och önskar just att du hade läst manualen. Det är tillrådligt att lära sig din drone inifrån och ut. Det måste vara av andra karaktär, och medan du läser handboken inte kommer att göra det på egen hand, får det dig verkligen en del där. Om du inte vill läsa hela saken, fokusera sedan på de viktigaste områdena som hur man styr drönaren och vad man ska göra i en nödsituation (du vill kunna agera snabbt om det finns någon fara för ditt flygplan särskilt för människor). Du kan lämna kameradriften och några av de andra lägena för dronen för en annan dag om du måste men inte frestas att sedan använda dessa medan du tar din första flygning, tro mig att du kommer att bli frestad och det sätter bara drönaren på risk.


Var särskilt uppmärksam på att förstå några av de automatiska kommandona som du kan behöva i en nödsituation, till exempel funktionen ”Return to Home” (RTH). Det här kan vara svårt. Det verkar som om det ska göra vad det står på burken, men det finns några finesser som du bör kolla in. Till exempel, om din drönare ligger mindre än 20 meter från dig och du träffar RTH, kommer din drönare inte att återvända hem men kommer istället att landa på plats. Så här gjorde min DJI Phantom 4 sig in i en lapp av träd inte långt från min plats. Det är säkert att säga att jag inte helt följde tips 1 och 2 under min första flygning. Kontrollera handboken för att se till att det inte finns några små saker som denna inbyggda i funktionaliteten.

4. Bli bekant med Drone-appen och använd simulatorn


Drone-apparna där ute är fantastiska! De ger dig bra kontroll över drönaren, kameran och till och med har inbyggd programvara för videopostbearbetning. De har också en inbyggd simulator där du kan öva på att flyga din drönare från komforten och relativ säkerhet i ditt vardagsrum (eller någon annanstans i huset). Använd den här funktionen. Simulatorn är ett bra sätt att bygga ditt självförtroende på drönarkontrollerna och skärpa det viktiga muskelminnet. Det betyder att när du kommer in i fältet kommer du att hitta flygningen mycket mer naturlig och du kommer att vara redo att reagera mer automatiskt på eventuella problem under flygningen. Simulatorn låter dig ta av och landa, utföra all manövrering du kan i verkligheten och du kan testa några av drönargränserna (genom att försöka krascha den). Allt detta är riskfritt från din fåtölj, så det är väl värt att ägna tid åt att finslipa dina färdigheter innan du tar dig till himlen på riktigt. Detta kommer också att vara en bra introduktion till fjärrkontrollen och funktionerna för var och en av knapparna.

Appen ger dig också en stor mängd teknisk information om din drönare så att du kan kontrollera status före flygningen. Det är tillrådligt att kontrollera flygplanets status för din drönare via appen före varje flygning. Denna information ger dig batteridata, gimbalstatus, kompasskalibreringsstatus (kalibrera det ofta, det är enkelt och inte värt att riskera det), visionssensorstatus och en rad annan information, allt viktigt för drönarens funktion. Kontrollera också inställningarna för att se till att videoflöden fungerar som den ska och att du har bra GPS med minst 10 satelliter inom räckhåll. Det är också här du kontrollerar att flygplanet är i rätt läge för din första flygning, vilket bör vara nybörjarläge, med alla automatiska hinderundvikelser aktiverade. Se också till att drönaren är i läget ”Position” eller liknande om du inte använder DJI-systemet.


Om du blir sugen att lära dig mer om drönare då få du tittar på i de nedan länkarna





Kommentarer